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偽ティラミス Tiramisu
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どのへんが偽かというと、エスプレッソのかわりに濃い目のコーヒーを使ってるあたりが偽です。エスプレッソマシーンはいつも欲しいなと思うのですが、んなもん買ってられっか!!と一人逆ギレしてます。贅沢品ですね・・・

先日のチゲ鍋のデザートとして作ったのだが・・・なんだか重い気がする。
ティラミスってこんなにもったりしてたっけ・・・前作ったのと違う気がするのは分量の問題か?

今日再び食べてみて、その理由がわかった。原因は冷やし時間不足。食べてくれた家族や友人は特になにも言わなかったが・・・作って数時間冷やしただけでは、クリーム部分がしっかり固まらないとわかった。なので今回の教訓:

ティラミスは食べる半日前に作って冷やしておこう

みんなゴメンよ。今日のほうがうまかったよ。

レシピは一番下!

This is Tiramisu wanna be, because I used strong coffee instead of espresso. I don't have a espresso maker and I always want one, but I always end up yelling at myself, "how the hell would I afford that!?" Espresso is a luxurious drink...

I made this yesterday, but it felt... quite heavy for me.
I wondered... is Tiramisu supposed to be this heavy...? Or is it because of my original recipe...?

I found out why. I had some this afternoon and realized that it tasted much better. The reason is that cream settled down overnight and the sponge became moist and smooth. So, today's lesson is;

Leave Tiramisu in fridge for at least half day before eating it.

I feel sorry for my friends and family... Guys, what you had last night... was a failure...




今回は共立てスポンジを紹介します。てか時間なくてめんどかった。これは丸い型でも応用できるので、以前紹介したスポンジがめんどい人はこっちをためしてみてはいかがでしょーか。

スポンジ Sponge
 卵 Egg 4個
 砂糖 Sugar 90g
 小麦粉 Flour 100g
 無塩バター Unsalted butter 30g

クリーム Cream
 マスカルポーネチーズ Mascarpone cheese 200g
 生クリーム Heavy Cream 170g
 サワークリーム又はヨーグルト Sour Cream or Yogurt 30g
 砂糖 Sugar 90g

エスプレッソ(又は濃い目のコーヒー) Espresso or strong coffee 50ml
ココア Cocoa Powder

*サワークリームよりもヨーグルトのほうがあっさりした味わいになります。酸味が利いたほうが好きならヨーグルトがオススメです。さらにお好きな方はエスプレッソと一緒に洋酒をしみこませると雰囲気が出ます。オレンジキュラソー、ブランデー、コニャックが私のお気に入りです。

 (Use yogurt for more sour and light taste. Also, you can add your favorite liquor with coffee to moist the sponge. I use Orange curacao, Brandy, or cognac usually.)

1.卵をボイルに割り、砂糖を加え、電動泡だて器で泡立てる。ふわっとなってリボンがかけるくらいになるまで泡立てる。
 Beat eggs and sugar in a large bowl. Whip until fluffy and firm enough to draw a ribbon.

2. 卵にふるった小麦粉をさっくりと混ぜる。へらを使ってこねないように混ぜる。
 Add shifted flour to eggs. Use spatula and try not to mix too much.

3. 2に溶かしたバターを入れてまぜる。
 Add melted butter into 2.

4. 生地はテンパン(広い四角いオーブン皿)に入れて190度のオーブンで焼く13分焼く。
Use large square pan and bake for about 13 min at 370F.

5. 焼けたら二つに切って、コーヒーをしみこませておく。あるならはけを使う。
 When it's down, cool down for a bit and cut in half. Moist the sponge with coffee. (If you have a brush, used it to brush coffee on the sponge.)

6. マスカルポーネに砂糖を加え、サワークリーム(またはヨーグルト)を加えてしっかり混ぜる。
 Add sugar into Mascarpone cheese and add sour cream. Mix well.

7. 別のボウルに生クリームを泡立てる。7分だてくらいになったらマスカルポーネに混ぜる。
 Whip heavy cream in different bowl. Stop before it gets very firm and add it to 6.

8. スポンジの片方の上にクリームを載せて、その上にスポンジを重ねる。さらに上にクリームをのせ、最後にココアをふるって飾る。冷蔵庫で冷やしてから食べる。
 Place half of the sponge then put half of cream on top. Place another half of the sponge on top and then put the rest of cream on top. Smooth the surface and shift cocoa powder on the very top. Chill in the fridge.
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byケロヨン by windupbird | 2004-11-25 16:56 | お菓子(Baking)
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